A weblap építés alatt van! Elnézésüket kérjük az esetleges kellemetlenségekért!

Here you can read some texts in English about Csangos 

Köszöntjük a Szeret-Klézse Alapítvány, Csángók weboldalán! Reméljük sok és érdekes információval szolgálhatunk! Kellemes böngészést kívánunk!
Főoldal                            Kultúra                                 Vallás                                         Oktatás                                       Turizmus

 

Felhívás a Keresztszülő Programban való részvételre

Tisztelt Érdeklődő!

 

A Keresztszülő Program a Moldvában élő csángómagyar gyermekek, fiatalok magyar nyelvi oktatását, ezáltal csángók kultúrájának megőrzését támogatja. A moldvai magyarság történelmében ismert tény, hogy évszázadokon keresztül katolikus hitük mentette meg őket a megsemmisüléstől. A családi összetartozás alapköve ma is a katolikus hit alapján létrejövő keresztapaság/anyaság.

Jelenleg nyelvünk, vallásunk veszélyben van, ami erősen bomlasztja közösségünket.

Az archaikus csángómagyar nyelvet még beszélő szülők, nagyszülők száma erősen csökken. A családok általában megélhetési gondjaik miatt nem képesek fizetni gyermekeik, unokáik magyar nyelvű általános iskolai, valamint a közép- és felsőfokú tanulmányaik költségeit.

A magyar nyelv oktatását 28 településen szakmailag előkészített „Oktatási program” keretében moldvai, erdélyi és magyarországi tanárok végzik. A szakmai és pénzügyi felügyeletet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) gyakorolja. Az oktatás pénzügyi támogatói a Magyar Állam, A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány, a „keresztszülők” közvetítésével a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület, valamint a szponzorok.

A moldvai Klézsén működő Szeret- Klézse Alapítvány (SZKA) is e program résztvevőinek segítségével bővíti ki a hagyományos keresztszülői szerepet. Az anyagi támogatáson túl a program keretében egyben megteremtik a kapcsolatot a világ bármely részén élő magyar családok és a moldvai csángómagyar családok között.

Ha Ön egy moldvai keresztgyermeket vállal, „szimbolikusan” keresztszülővé válik. Ez erkölcsi és anyagi támogatást jelent a kiskorú gyermek iskoláztatásához. Segítség ahhoz, hogy csángómagyar identitású, hitben élő értékes emberré váljon, aki ezt a szellemiséget felnőttként továbbadhatja gyermekeinek és unokáinak. A keresztszülői szerep létrejöhet több személy összefogásával is.

A támogatás összege évi 40 000 Ft, félévente 20 000 Ft, vagy havonta 4 000 Ft, amit a Magyarországon működő AMMOA (A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány) bankszámlájára kérünk átutalni:

OTP, 11742173 - 20154778-00000000

Az AMMOA szervezetét megismerheti a http://ammoa.hhrf.org/index.html hivatkozásról.

 

Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk még a következő honlapokat (valamint a felhívást követő részletesebb tájékoztatónkat):

http://www.csangok.ro/

http://www.szeret.klezse.ro/

http://www.keresztszulok.hu

http://www.csango.eu

Köszönettel:

Moldvában működő

Szeret- Klézse Alapítvány

   Amennyiben akármilyen konstruktív megjegyzésük van a a weblappal kapcsolatban, kérem írjanak a duma_daniel2004@yahoo.com címre. Tisztelettel: Duma Dániel